Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Fikk 1,42 millioner til prosjekt

Prosjektleder Mona Isene kunne smile etter å ha mottatt sjekken. Foto: Tor Idar Aune

Prosjektet «Skyting for mestring» i Rennebu kommune fikk førjulspresang på 1,428 millioner kroner av Gjensidigestiftelsen.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Det er Rennebu skytterlag og Rennebu kommune som har tatt initiativet til et banebrytende prosjekt, der de i samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag skal forske på bruk av skyting for elever med konsentrasjonsvansker.

Under et seminar med over 40 lærere tilstede troppet Gjensidigestiftelsen opp med en fet sjekk. 1,428 millioner kroner ba de om til prosjektet, og fikk innvilget hele summen.

– Vi håper og tror at vi i samarbeid med Høgskolen i Sør-Trøndelag og Det frivillige Skyttervesen kan skape nasjonal interesse. Og at forskningen vil få betydning for ungdommer over hele landet, forklarer Trond Jære, strategirådgiver for Rennebu kommune og ivrig ildsjel i Rennebu skytterlag.

Skytterprinsessen står bak

Det er den dobbelte skytterprinsessen Mona Isene som hadde ideen til satsingen. Hun er til daglig adjunkt ved Rennebu ungdomsskole, og har brukt skyting som valgfag på skolen. Hun blir nå prosjektleder for «Skyting for mestring».

– Parallelt med prosjektet i Norge starter Danmark forskning på tilsvarende måte. Danskene har allerede vi forbundet gjennomført et opplegg i samarbeid mellom skole og skytterlag i tre år, poengterer Trond Jære.

Viktig drahjelp

At prosjektet fikk hele 1,428 millioner kroner til forskningen av Gjensidigestiftelsen var viktig drahjelp. At overrekkelsen fant sted på en seminar for over 40 lærere gjorde opplevelsen og motivasjonen enda større.

– Det ble en spesiell setting under kunngjøringen, der 40 lærere fra Mona sin skole var tilstede, opplyser Jære.

Også Høgskolen i Sør-Trøndelag ser fram til å gjennomføre forskningsprosjektet i samarbeid med Rennebu kommune, Rennebu skytterlag og Det frivillige Skyttervesen.

– Høgskolen i Sør-Trøndelag er glad for initiativet til dette felles forskningsprosjektet i en distriktskommune. Rennebu har også ressurspersoner som kan lede prosjektet og vil involvere frivillige organisasjoner. Vi vil bidra med forskere som vil gjennomføre en kvalitativ undersøkelse, som sammen med elevenes og lærernes vurdering vil kunne gi verdifulle resultater og viktig ny kunnskap, forteller Monica Lillefjell og Ester K. Hasle i Høgskolen Sør-Trøndelag.

De ser fram til å forske seg frem til pedagogiske metoder og verktøy, som kan forbedre elevenes læring og mestring. Målet for prosektet er å gi elever med spesielle problemer opplæring i mestring og motivasjon for å kunne takle situasjoner de vil møte i framtiden.

Hva er prosjektet?

Prosjektet «Skyting for mestring» skal være et vektøy for å økt konsentrasjon, fokus og indre ro.

– Målgruppa er først og fremst elever og ungdom med konsentrasjonsvansker. Gjennom vårt prosjektet er målet å gi elevene opplæring i mestring, motivasjon og de situasjoner de vil møte i framtiden, opplyser Trond Jære.

Han forklarer at mange sider ved skyttersportens egenart er suksessfaktorer i seg selv. Det er for eksempel klare regler, mestring på eget nivå og mange muligheter for framgang og mestring.

– Vi mener at dersom elevene klarer å finne en indre drive og stadig søke bedre resultater vil fokuset og konsentrasjonen øke, påpeker han.

Prosjektet vil gjennom systematisk bruk av avspenningsteknikker, visualisering og øvelser i å stenge ute ytre forhold gi elevene bedre muligheter til å mestre situasjoner. Dermed kan trangen til å la seg distrahere gå ned.

– Den viktigste brikken er at det arbeiders aktivt for å overføre erfaringer, kunnskap og ferdigheter til andre situasjoner, både på skolen og i dagliglivet, forklarer Trond Jære.

Arbeidsgruppa for prosjektet består av:

Adjunkt Mona Isene

Rektor Kari haukdal

PPT-leder Lynn-Mari Spencer

Ass. rådmann Lill Hemmingsen Bøe

Strategirådgiver Trond Jære.