Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Ser mot Danmark

Det frivillige Skyttervesen, Renneby skytterlag og Rennebu kommune fikk nyttige innspill i Danmark.  Fra venstre: Allan Melby (idrettskonsulent skyting Midtjylland, Ola Herje, Annegrete Månsson (prosjektleder for FOKUS), Lars Høgh (Formann DGI Skydning), Mona Isene, Trond Jære og Engebret Mjøseng. Foto: privat

I Danmark bruker de skyting som aktivitet mot barn med konsentrasjonsproblemer og ADHD. Nå vurderer Det frivillige Skyttervesen å gjøre det samme i Norge i samarbeid med Rennebu kommune og Rennebu skytterlag.

Av Tom-Vegard Feltstykket


I Danmark har det et prosjekt som heter Fokus, der skyting blir brukt som hjelpemiddel for barn og ungdom med ADHD og konsentrasjonsproblemer. 

– Prosjektet har vært gjennomført av DGI Skydning over tre år. Fra 2016 blir det overført til Syddansk Universitet som et treårig forskningsprosjekt, forteller ungdomskonsulent i Det frivillige Skyttervesen, Ola Herje.

Han var i Veilje i Danmark sammen med utdanningssjef Engebret Mjøseng, Mona Isene fra Rennebu skytterlag og Trond Jære i Rennebu kommune. Noe likende er forsøkt i trønderkommunen.

462 barn og ungdom

Det danske prosjektet hadde i skoleåret 2014/2015 med totalt 462 barn og ungdom i prosjektet, som er for de mellom 6 og 18 år.

– Efaringene fra prosjektet viser at barn og ungdommer blir roligere og lærer seg teknikker for å roe seg ned. Dette tar de med seg ut av skytebanen. Dessuten har det en av-stigmatiserende effekt. De blir inkludert i idrettslaget på lik linje med annen ungdom, fortsetter Herje.

Konferanse og besøk

Firekløveret var invitert av skytterforbundet i Danmark til koneransen Fokus opsamlingskonference. 

– Vi fikk også besøke et lokalt skytterlag og fikk høre om deres erfaringer med prosjektet. I tillegg fikk vi en omvisning i deres lokaler og vi fikk se hvordan de organiserer treningskvelder, utstyr og slikt, sier ungdomskonsulenten som var imponert over hvor profesjonelt det hele var. Både med involvering av skytterlag, kommuner og skoler.

– DGI Skydning viste stor gjestfrihet og møtet la utvilsomt et godt grunnlag for en videreføring av det gode skandinaviske skytter-samarbeidet, påpeker han og lover at de vil jobbe videre med tilsvarende prosjekt i Norge.