Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

GIHV gir sin støtte til DFS

Generalinspektør for HV, Tor-Rune Raabye mener DFS fortsatt skal ha en nær tilknytning til Forsvarsdepartementet i framtiden. Foto: Tom-Vegard Feltstykket

Generalinspektør for Heimevernet, Tor-Rune Raabye, er ikke i tvil om at støtten til DFS fra Forsvaret er vel anvendte midler. Også for framtiden.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Mandag skal president Bernt Brovold og generalsekretær Jarle Tvinnereim møte for den samlede utenriks- og forsvarskomite på Stortinget angående DFS og neste års budsjett. Forslaget til Regjeringen er å videreføre støtten til Det frivillige Skyttervesen for 2016, mens den pågående debatten om organisasjonens fremtidig tilknytning til Forsvaret diskuteres.

Veldrevet organisasjon

Siden Tor-Rune Raabye ble generalinspektør for HV i november i 2013 har han fulgt organisasjonen tett. Både gjennom styremøter, to skytterting og LS både i Sandnes og Lesja.

– DFS er en veldrevet organisasjon, som gjør et viktig oppdrag. Derfor er jeg opptatt av at den støtten DFS får gjennom Forsvarsdepartementet må fortsette. Det er ikke positivt om det bidraget forsvinner. Rett og slett fornuftig bruk av penger rent samfunnsmessig. Det er mye annet det brukes penger til som ikke har den samme positive effekt, mener en tydelig sjef for HV.

Stor nytteverdi

57-åringen har ikke selv vært aktiv DFS-skytter, men ser likevel nytteverdien samarbeidsavtalen med DFS har.

– Fra mitt ståsted gjør DFS et svært viktig arbeid med sikkerhet og våpenopplæring, ikke minst blant barn og ungdom. Det gir disse grunnleggende våpenopplæring som er viktig for nasjonen. Dette tar de med seg inn i de voksnes rekker. Dessuten skaper det idrettsglede og konkurranse. Som sjef for HV er jeg opptatt av at våre soldater skal ha gode skyteferdigheter og skal beherske våpenet sitt. Nettopp det bidrar skytterne i DFS til, sier han.

Denne opplæringen tar ungdommene med seg inn i Forsvaret. Dessuten peker han på idrettsglede og teamfølelse.

– Dette fører til gode holdninger, ikke minst i kontakten mellom barn og voksne. En solid kulturbærer i Norge. Dessuten er Norge et av de mest våpentette samfunnene i verden. Likevel er det forsvinnende få eksempler på at våpen blir brukt i affekt. Det er jeg sikker på at DFS har vært med på å bidra til, fortsetter generalinspektøren for HV.

Tilgang til skytebaner

Tor-Rune Raabye peker på flere områder spesielt HV får mye tilbake for samarbeidsavtalen med Det frivillige Skyttervesen.

– Vi får tilgang på skytebaner over hele Norge. Som DFS er vi spredt over hele landet. Der kan vi bruke både skytterhus og baneanlegg til trening, som er en viktig brikke for vårt arbeid. Dersom vi kun skulle benyttet Forsvarets anlegg ville det bydd på utfordringer både i forhold til reise og utgifter, sier generalmajoren.

Han mener også HV drar nytte av dette i sine rekker.

– Det er mange soldater i HV som skyter aktiv i DFS. Samarbeidet stimulerer dermed til skyting og økt skyteferdighet.

Generalinspektøren for HV peker også på bidraget til utdanning og opplæring som de får tilgang til.

– DFS har dyktige instruktører som kan tilføre oss teknikk og ferdighet. Hvordan dette vil skje i framtiden med overgangen til et nytt våpen i HK416 blir interessant, da det er en helt annen teknikk enn AG3. Imidlertid føler jeg at HV i enda større grad burde nyttet seg av ekspertisen som finnes i DFS. Men det er vår egen skyld, påpeker han.