Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

– Tragisk for Nordstrand

Nordstrand skytterlag er fortvilet etter at politikerne i Oslo nok en gang vil skrinlegge skytebaneplanene på Åsland.

Den rød-grønne byregjeringen i Oslo har nok en gang stoppet planene for nytt skyteanlegg på Åsland. – Tragisk, sier Ola Sandnes i Nordstrand skytterlag.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Han kan alt om det langdryge prosessen for å skaffe nytt skyteanlegg for klubben. Etter ni år som leder overlot han vervet til Knut Larsen for ett år siden, men har likevel holdt tak i denne saken gjennom banekomiteen.

– Jeg er redd dette kan være kroken på døra for prosjektet, men vi har greid å snu denne saken to ganger tidligere. Derfor har vi ikke tenkt å gi opp før alt håp er ute, forklarer Sandnes tydelig skuffet overfor Norsk Skyttertidende.

Vil ikke realisere

Det var torsdag Nordstrand skytterlag fikk høre at den nye byregjeringen for Oslo kommune vil droppe prosjektet. I forslag til budsjett for 2016 heter det:

«Et ferdig utredet prosjekt for skytebane i fjell på Åsland ble i budsjett for 2015 vedtatt med en kostnadsramme på 96,45 mill. inkl. mva. Prosjektet ble i 2015 overført fra Bymiljøetaten til Kultur – og idrettsbygg hvor prosjektet fremkommer i Sak 1 for 2016 med en kostnadsramme på 77,16 mill. eks. mva. Etter at kostnadsrammen var satt ble det i forslag til ny områderegulering for Gjersrud-Stensrud foreslått å heve terrenget på og rundt tomten for skytebanen, som følge av massedeponering fra Follobanen. På bakgrunn av dette besluttet det forrige byrådet i februar i år å revidere forprosjektet for skytebanen, for å tilpasse prosjektet de endringer som følger av økt utfylling av masser. Revidert forprosjekt med tilhørende styringsdokument ble oversendt byrådsavdelingen 29.09.2015. Denne viser at prosjektet nå har blitt så kostbart at byrådet ikke ser det som forsvarlig å realisere det. Det er i tillegg knyttet stor usikkerhet til når prosjektet kan realiseres, da det er avhengig av fremdriften for Follobanen. Byrådet ønsker i stedet å benytte de avsatte midlene til skytebanen på andre idrettsanlegg som det er behov for og som kan skape mye idrettsaktivitet, og som primært kan realiseres i løpet av 2016»

Vi lyktes ikke å komme i kontakt med byråd Raymond Johansen for en kommentar til denne vendingen.

Dør uten anlegg

Det er åtte år siden Nordstrand skytterlag mistet anlegget sitt på Prinsdal. Det etter 58-års drift. Men etter støyklager og økt bebyggelse rundt anlegget ble det stengt av Oslo kommune. Da lovte politikerne å finne en løsning for skytterlaget.

– Vi er fortsatt et skytterlag med høy aktivitet, men det er nærmest umulig å rekruttere nye skyttere uten anlegg. De etablerte drar til Løvenskjoldbanen. Men får vi ikke bane og et tilbud lokalt vil vi dø ut, påpeker Ola Sandnes.

– Dersom prosjektet blir skrinlagt - hva gjør dere da?

– Blir forslaget endelig i budsjettet må vi sette oss ned og se hva vi kan gjøre. Blant annet om vi kunne bygd en 22-bane, påpeker han.

Sju år med nedturer

Allerede i 2008 kom man opp med en ide om å bygge en ny bane i fjell. Det ble utarbeidet en skisse av Multikonsult på hvordan man kunne gjøre det. Anlegget ble godkjent året etter, og Åsland skytebane skulle realiseres.

Så kom kostnadssprekken på Holmenkollen-anlegget. Da ble det bestemt at idrettsanlegg skulle kvalitetssikres bedre. Åsland ble brukt som pilotprosjekt på dette. I 2010 sto dette ferdig med en kostnadsramme på 84,7 millioner kroner. Det ble godkjent.

– Forprosjekteringen viste at det var 85 prosent sannsynlig at det ikke ville bli overskridelser. Imidlertid pekte konsulentfirmaet på at det var to store risikoområder. Det var Oslo kommunes gjennomføringsevne og endring i planene, forklarer Ola Sandnes, som sammen med resten av ildsjelene har brukt tusenvis av timer for å få til dette.

Det gikk kun få måneder før man ønsket å endre på planene. Skytterlaget forsøkte å stoppe enda en runde med prosjektering.

– Nok en gang maktet politikerne å kjøre prosjektet i grøfta. De kom opp med en større løsning til en drøy kostnadsramme. Igjen måtte man redusere, og man havnet på omtrent det samme opplegg som vi gjorde i 2010. Men på grunn av prisstigning var kostnadsrammen nå 98 millioner kroner. Dette ble igjen vedtatt av politikerne i 2014.

Follobanen

Der kunne historien sluttet. Imidlertid hadde en annen etat i Oslo kommune gitt Jernbaneverket lov til å legge 6 meter med pukk fra utbyggingen av Follobanen der banen var planlagt. Helt uten kompensasjon.

– Endringen gjorde at det ikke ble nok fjell over anlegget. Bare det ville koste ti millioner ekstra. Etter hvert har kostnadene bare løpt i vei, påpeker Sandnes.

Og nå foreslår byregjeringen i Oslo med Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne og Sosialistisk Venstreparti å droppe planene, og overføre midlene til andre idrettsanlegg.

– Nok en gang kjører de prosjektet i grøfta. At kostnadene har økt betydelig er politikernes egen skyld. De har utført et dårlig håndverk og vist utrolig dårlig gjennomføringsevne. Akkurat som konsulentene uttalte i 2010, sier han og viser fortsatt kampvilje for anlegget de har ventet sju år på i Nordstrand skytterlag.