Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

– Nå må politikere stå ved vedtak

Generalsekretær i Det frivillige Skyttervesen, Jarle Tvinnereim (her sammen med president Bernt Brovold) ber politikerne om å stå ved vedtak.

– Nå må politikerne stå ved tidligere løfter og vedtak, og arbeide videre med å realisere planene for Åsland skytebane, påpeker generalsekretær i DFS, Jarle Tvinnereim.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Det var torsdag sist uke vi kunne fortelle at den nye byregjeringen i Oslo hadde bestemt å droppe planene om et skyteanlegg i fjell på Åland. Et alternativ Nordstrand skytterlag har jobbet med siden banen deres ble lagt ned for sju år siden.

– Det å få realisert Åsland skytebane er svært viktig for skyttersporten i Oslo, men også for Det frivillige Skyttervesen som organisasjon. Skytebanen skal bygges i en fjellhall, noe som gjør at den får stor kapasitet med høy brukstid, påpeker generalsekretæren.

Skyteopplæring

Han forklarer at organisasjonen har et viktig formål med våpenopplæring av nye generasjoner.

– Skyttervesenets viktigste oppgave er å lære flest mulig å skyte på en sikker og god måte. Den miljøvennlige skytehallen på Åsland er helt avgjørende for å kunne drive skyteopplæring og et bredt rekrutteringsarbeid i Oslo.

Han peker på at skytterlagene i Oslo har svært få alternativer etter at banen til Nordstrand ble lagt ned.

– Byens eneste skytebane på Årvoll er helt sprengt, og skyttersporten trenger sårt et nytt anlegg i Oslo. Nå må politikerne stå ved tidligere løfter og vedtak, og arbeide videre med å realisere planene for Åsland, sier han oppfordrende til byregjeringen i Oslo.

Slik er forslaget

I forslag til budsjett for 2016 fra byregjeringen bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de Grønne heter det:

«Et ferdig utredet prosjekt for skytebane i fjell på Åsland ble i budsjett for 2015 vedtatt med en kostnadsramme på 96,45 mill. inkl. mva. Prosjektet ble i 2015 overført fra Bymiljøetaten til Kultur – og idrettsbygg hvor prosjektet fremkommer i Sak 1 for 2016 med en kostnadsramme på 77,16 mill. eks. mva. Etter at kostnadsrammen var satt ble det i forslag til ny områderegulering for Gjersrud-Stensrud foreslått å heve terrenget på og rundt tomten for skytebanen, som følge av massedeponering fra Follobanen. På bakgrunn av dette besluttet det forrige byrådet i februar i år å revidere forprosjektet for skytebanen, for å tilpasse prosjektet de endringer som følger av økt utfylling av masser. Revidert forprosjekt med tilhørende styringsdokument ble oversendt byrådsavdelingen 29.09.2015. Denne viser at prosjektet nå har blitt så kostbart at byrådet ikke ser det som forsvarlig å realisere det. Det er i tillegg knyttet stor usikkerhet til når prosjektet kan realiseres, da det er avhengig av fremdriften for Follobanen. Byrådet ønsker i stedet å benytte de avsatte midlene til skytebanen på andre idrettsanlegg som det er behov for og som kan skape mye idrettsaktivitet, og som primært kan realiseres i løpet av 2016»

Dør uten anlegg

Det er åtte år siden Nordstrand skytterlag mistet anlegget sitt på Prinsdal. Det etter 58-års drift. Men etter støyklager og økt bebyggelse rundt anlegget ble det stengt av Oslo kommune. Da lovte politikerne å finne en løsning for skytterlaget.

– Vi er fortsatt et skytterlag med høy aktivitet, men det er nærmest umulig å rekruttere nye skyttere uten anlegg. De etablerte drar til Løvenskjoldbanen. Men får vi ikke bane og et tilbud lokalt vil vi dø ut, påpeker Ola Sandnes.

Idrettskretsen skuffet

– Vi er svært skuffet over at byrådet skrinlegger prosjektet for skytebane i fjell på Åsland. Dette er et anlegg som ble vedtatt og satt av midler til for 6 år siden, med bakgrunn i vedtak i bystyret om å stenge den tidligere skytebanen på Nordstrand. Da ble det lovet at det skulle bygges ny bane som erstatning for den gamle, og denne lovnaden er seinere gjentatt flere ganger. Skytesporten trenger sårt anlegg i Oslo, og vi mener byrådet bør arbeide videre med å realisere planene, fremfor å skrinlegge hele prosjektet, uttaler leder Norvald Mo på hjemmesiden og håper budsjettforslaget bare er et hvileskjær for kommende idrettsanlegg. Og ikke et signal om hva som er i vente.

Les resten av tankene til Ola Sandnes i vår sak sist uke.

Les også at Oslo idrettskrets er svært kritiske til byregjeringen i saken fra mandag.