Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Feiret 70-årsjubileum

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide talte under 70-årsmarkeringen til Landsrådet for HV.

Rett etter 2. verdenskrig ble Hjemmestyrkenes råd etablert. 70-årsjubileet ble markert på Akershus festning med blant annet Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

I dag heter det Landsrådet for Heimevernet, og består av 13 representanter fra sivile organisasjoner og en representant fra de 11 distriktsrådene. I anledning av 70-årsjubileet inviterte Landsrådet til seminar med en rekke prominente gjester, deriblant Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Tema var samfunnssikkerhet og HVs rolle i fortid, nåtid og fremtid.

Lokal forankring

Statsråden påpekte viktigheten av HV også i framtiden, og dens rolle i lokalsamfunnene.

– Med etableringen av Landsrådet ble den viktige koblingen mellom Forsvaret og det sivile samfunn ivaretatt. Vi fikk på plass en struktur som vektla det sivil-militære samspillet og den brede forankringen av Forsvarets oppdrag. Forsvaret ble trygt plassert der det hører hjemme – hos folket, sa hun til forsamlingen, der Det frivillige Skyttervesen var god representert.

Forsvarsministeren pekte på bakgrunnen for etableringen – beskyttelse av lokalsamfunnene i en langstrakt nasjon.

– Svært mye er endret siden den gang. Det militære oppdraget til HV om å beskytte befolkningen over hele landet ligger derimot fast. Det er et oppdrag som ikke kan verdsettes høyt nok. Med sin lokalkunnskap og desentralisert struktur er HV en betydelig ressurs og godt synlig i lokalmiljøet, sa hun og la til:

– Mange nordmenn møter også våre HV-soldater i en situasjon der de trenger hjelp. De er der for bærplukkere som har gått seg vill eller for lokalsamfunn som er rammet av uvær og ødeleggelser. Og mange ser dem når de øver. 

Viktigheten

Leder av Landsrådet for HV, Are Tomasgard viser til noe av grunnlaget for rådet.

– Forsvaret var noe alle hadde et forhold til og ble derfor debattert og ikke minst var i befolkningens bevissthet, siden Forsvaret var en del av befolkningens liv. I vår tid «treffer» nok ikke Forsvaret som diskusjonstema disse bordene på samme måte som før. Og jeg vet jo at politikere stort sett er opptatt av nettopp det som diskuteres rundt lunsjbordene og kjøkkenbordene!

– Med dagens volum og de endringer som Forsvaret står overfor, blir ikke forankringen mindre viktig. Landsrådet vil derfor bidra både til og i debatten nettopp for å unngå distanse, ettersom kun en fjerdedel av hvert årskull ifører seg militær uniform, sier Are Tomasgard.

Nytte av DFS

Han mener HV drar stor nytte av Det frivillige Skyttervesen, blant annet gjennom tilgangen på skytebaner og samarbeidet under Landsskytterstevnet hvert år.

– Det er to klare perspektiver på oppdraget HV har under Landsskytterstevnet. Det ene er øvelseseffekten, det andre er en synliggjøringseffekt, påpeker han overfor Norsk Skyttertidende.

Derfor er heller ikke dette samarbeidet et tema i Landsrådet for HV i dag.

– Den debatten gjorde vi unna for noen år siden, påpeker han. 

FAKTA:

Organisasjonene:

Det frivillige Skyttervesen

Kommunenes Sentralforbund

Landsorganisasjonen i Norge

Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Norges Bondelag

Norges Fiskarlag

Norges idrettsforbund

Næringslivets Hovedorganisasjon

Norske Kvinners Sanitetsforening

Norges Lotteforbund

Norsk studentorganisasjon

Norges Røde Kors

Norsk Folkehjelp