Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Gründer i jordskjelv-drama

Kurt Eirik Bekkevold havnet midt i jordskjelv-dramaet i Pakistan.

Skytterlinkens gründer, Kurt Eirik Bekkevold befinner seg midt i jordskjelv-området i Pakistan.

Av Tom-Vegard Feltstykket


 

Det var mandag morgen norsk tid Pakistan, India og Afghanistan ble rammet av et kraftig jordskjelv, som i episenteret i sistnevnte land ble målt til 7.7 på skalaen. Episenteret var 82 kilometer sørøst for byen Feyzabad i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan.

På fabrikkbesøk

Gründer Kurt Eirik Bekkevold befinner seg på fabrikkbesøk i Sialkot nordøst i Pakistan, og merket jordskjelvet godt.

– Jeg hadde akkurat satt meg til rette i en god stol for å vurdere noen av arbeidene som var gjort, da overflaten i vannglasset ved siden av begynte å vibrere. Sjefen for fabrikken dro meg opp av stolen og ropte at vi måtte evakuere. På vei ut kjente jeg at bakken under meg gynget verre enn i felthurtigfinalen på LS i Sandnes. Dette var kraftige saker, forteller felthurtigmesteren fra Evje i 2009 til skyttertidende.no.

Ble bekymret

Oslo Østre-skytteren innrømmer at han ble bekymret, da hele fabrikken ristet.

– Heldigvis for meg og de mange arbeiderne på fabrikken så gikk det bra med både folk og bygninger. Men må innrømme at jeg var dypt bekymret da jeg så store fabrikkbygninger i mur riste og rugge fra side til side. Samtidig var alle fugler lettet fra bakken og laget et lurveleven i lufta. Det var nesten litt uvirkelig, forklarer han.

Etter jordskjelvet kunne han se at noen av bygninger hadde fått ”nye” sprekker i fasaden.

– Fabrikkens bygninger er av nyere dato og Sialkot ligger i et flatt område. Det har begynt å komme inn meldinger fra landsbygda og fjellene hvor det skal ha omkommet mange i både sammenraste bygninger og jordras. Noen har også blitt trampet i hjel under panikken som oppsto. Dødstallene vil nok stige gjennom kvelden da kommunikasjonen er særdeles dårlig i mange av de nordlige områdene. Det tar tid for myndighetene å få en full oversikt, forteller han til skyttertidende.no.

Virket lenger

Skjelvet varte i et drøyt minutt, men det virket mye lengre.

– Når det hele hadde roet seg var det en lettet stemning blant arbeiderne og det ble levert litt galgenhumor her og der. Ikke det at jeg forstår så mye, men det var latter og gestikulering. Dette er jo ikke det første kraftige jordskjelvet her nede. Kort tid etter var livet tilbake til normalen. Og jeg er blitt en erfaring rikere, avslutter han.

Fakta om måling av jordskjelv

– Jordskjelvstyrke er et mål på energien som utløses i sentrum av skjelvet.

– I dag bruker de fleste seismologer MMS-skalaen (Moment Magnitude Scale) som er basert på øyeblikksmåling av styrken.

– MMS-skalaen overtok på 1970-tallet for den mere kjente Richters skala. Skalaene gir stort sett samsvarende verdier på mindre skjelv, men MMS-skalaen gir mer pålitelige resultater for de kraftigste skjelvene.

– Begge skalaen er logaritmiske. For hvert hele tall øker energien i skjelvet 31 ganger. Et skjelv på 7,0 utløser 900 ganger mere energi enn et skjelv med styrke 5,0. Et skjelv på 2,0 regnes som det svakeste som kan merkes av mennesker.