John Olav Ågotnes jublet etter 100 poeng på omgangen på LS på Lesja, der han til slutt endte på andreplass etter omskyting. FOTO: Tom-Vegard Feltstykket
Årets skytterprins, John Olav Ågotnes, mener det ikke blir sportslig rettferdig om regelendringene for Kongelaget blir gjennomført.
Av Tom-Vegard Feltstykket
Det var under sitt siste møte Norges Skytterstyre vedtok å endre gjennomføringen av Kongelaget på Landsskytterstevnet i Øvre Målselv. For at Kongelaget skal kunne bli sendt direkte på NRK i beste sendetid er det vesentlig to endringer som ble gjort.
Hver skytter får kun ett minutt prøvetid før de skal skyte finaleomgangen.
Dessuten vil innertierregelen trå i kraft allerede fra finaleomgangen, slik at man unngår omskyting.
445 likes
John Olav Ågotnes, som kun ble slått av Eileen Torp på LS på Lesja, er provosert over vedtaket i Norges Skytterstyre. Han postet derfor et innlegg på Facebook som per i dag har 445 likes. Dessuten har mange skyttere kommentert innlegget.
– De fleste skyttere med ambisjoner om en plass i Kongelaget har sagt seg enig i det jeg skrev. Alle er enige om at en ordning hvor man skyter en og en ikke er sportslig rettferdig, påpeker den tidligere skytterkongen og legger til:
– Konkret blir det ikke like forhold for alle skytterne. Dessuten har det noen år vært kaldt under avviklingen. Da har skyttere vært gjennomfrosset etter en time og 45 minutter i venteteltet uten varme.
Skyte samtidig
Sartor-skytteren er klar på hva skyttersporten må tilbake til. Det er at alle 15 i Kongelaget skyter samtidig. Da blir lys og andre forhold like.
– Selvagt ser NRK hva som blir bra fjernsyn, men det kan ikke gå på bekostning av at det skal være sportslig rettferdig, sier han.
John Olav Ågotnes mener det kan bli godt fjernsyn selv om alle skyter samtidig.
– Kravet fra NRK er at en og en skal skyte, men det blir langdrykt og kjedelig for de på arenaen. Det må være bedre om alle skyter likt, men at hver enkelt blir anvist foran publikum der de avspiller skyteserien. Da blir det også sportslig rettferdig, påpeker han.
Den dobbelte skytterkongen Vebjørn Berg kommenterte på samme Facebook-melding at DFS har i samarbeid med NRK klart å tilpasse seg den nye TV-virkeligheten.
– Å be om anvisning fra scenen er som å be om Jul i Skomakergata igjen. Ja, det har en viss nerve, men herregud så tregt. Det er bare å hente VHS-kassettene og se på nytt. Derimot synes jeg standplassen bør være scenen. Riv ned veggene og slipp publikum innpå. Da går du garantert ikke glipp av publikums honnør. Jeg har ikke noe imot at det telles sentrumer direkte. Selv publikum på arenaen begynner jo å trekke ut før omskytingene er avgjort. Jeg ser ikke det usportslige i det. Sentrumen sitter jo tross alt midt i skiva, skriver han.
John Olav Ågotnes deler ikke denne oppfatningen.
– Jeg respekterer selvsagt hans synspunkter, men slik det gjøres nå mister du stemningen og trøkket rundt kåringen. Da jeg på skive 2 var ferdig var det standplassleder som sa at jeg hadde det og det resultatet. Ellers var det helt stille. Jeg vil heller ikke tilbake til Kjell Kristian Rike-metoden hvor ett og ett skudd ble trykt frem. Vis heller hele serien på scenene som det var direkte. Det blir også god TV, og skytterne får sin velfortjente hyllest, sier han og legger kjapt til:
– Sender en kanal fra store begivenheter hopper de ikke bort fra spenningen rett før en vinner kåres. Blir det ekstraomganger i Champions League så sender de ekstraomgangene. Noen ganger skifter man til en søsterkanal. Hvorfor skal vi endre sporten vår når NRK ikke vil endre fem minutter på sitt sendeskjema, spør John Olav Ågotnes.
Skytetid prøveskudd
John Olav Ågotnes er også svært kritisk til å gå fra prøveskudd på tre minutter ett minutt.
– I et Kongelag skal du prestere optimalt. Da er ett minutt alt for lite, mener han.
– Toppskyttere er vel godt innskutt allerede, trenger dere mer enn ett minutt å for å komme inn i midten?
– De fleste skytterne trenger å roe seg ned i en finale på Landsskytterstevnet. Det er noe helt annet enn et åpent stevne. Da er ett minutt for hektisk, og det blir ikke sportslig rettferdig.
– Det opprinnelige forslaget fra Skytterkontoret var to minutter. Hadde det vært nok slik at man skal rekke å avvikle Kongelaget innenfor oppsatt tid?
– Det er selvsagt mindre avgjørende mellom tre og to minutter enn det er mellom ett og to minutter. Men av hensyn til utøverne burde det være tre minutter også i framtiden.
Rangering
Den tidligere skytterkongen er heller ikke spesielt fornøyd med regelendringen om at antall innertiere skal gjelde allerede fra første serie i finalen.
– Ettersom lys- og andre forhold endrer seg så mye med dagens gjennomføring, der skytterne skyter over et langt tidsrom, er dette lite sportslig rettferdig. Hadde alle skutt likt kunne man hatt en slik rangeringsregel, poengtererer han.
– I norgescupen er det kun ett av tre stevner i hver runde som har egen finale? Hvorfor kan man ikke også i Kongelaget rangere etter innertierregelen?
– Slik må det bli i norgescupen, men på Landsskytterstevnet teller de siste ti skuddene mer enn de 25 første. På LS skyter alle på ulikt tidspunkt på innledende, mens finalen skal skytes likt.
– Hva har du tenkt å gjøre med denne saken?
– På bakgrunn av engasjementet i saken så håper jeg Norges Skytterstyre kan ta opp saken på eget initiativ, avrunder Ågotnes.