Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

Sørli vant Margrethekjeden

Peter Sørli tok en kjapp tur til Danmark i helga og kom hjem som vinner av Margrethekjeden 2015.

- En veldig artig opplevelse. Annerledes blinker og skyteprogram og i uvante omgivelser, og så ble det seier i tillegg. Dette var trivelige greier, sier Peter Sørli.

Sørli var best av alle fra både Norge, Sverige og Danmark i konkurransen om Margrethe-kjeden. Hvert femte år legges denne konkurransen til Danmark. I år lagt til et forsinket dansk mesterskap i skyting.

- Det er et fantastisk anlegg i Vingsted. Skytebaner på både 15, 50, 200 og 300 meter, i tillegg til skiskytterblinker, pistolbaner og lerduebaner. Og mye folk tilstede på mesterskapet og ikke minst herlig vær hele søndagen, sier Sørli.

Selv reiste han sammen med sin forlovede Jane og rakk en dagstur til Tyskland, før han tok med seg skytingen på vei hjem igjen. I tillegg var det skyttere fra et noe utvidet Nordstrandmiljø nok en gang på plass i Danmark under denne skytingen.

Skyteprogrammet var delt inn i tre. Først 30 skudd, ti i hver stilling, på 300 meter i løpet av 55 minutter. Så 10 skudd liggende på 300 i løpet av to minutter, før siste del var to 15-skuddserier på 200 meter.

- Morsomt å skyte på internasjonal skive på 300 meter, det var nytt for meg og var inspirerende å ta med seg. Ble litt ekstra skjerpet av å skyte noe jeg vanligvis ikke gjør, sier Sørli.

Han var best på to av deløvelsene, mens både Anita Lystad og Ivar Rinde var best på hver sin deløvelse i denne konkurransen. Sørli fikk totalt 678 poeng etter 286 på 30-skudden, 98 på 10-skudden og 294 på de 30 skuddene på 200 meter.

Ivar Rinde ble nest beste norske skytter med 673 poeng, mens datter Lise Margrethe fikk 670 poeng. Beste danske skytter ble Jan Østergård Jensen med 675 poeng, mens Ingemar Månsson var beste svenske med 655 poeng.

Margrethekjeden ble satt opp av Kammerherreinne Sophie Margrethe von Oxholm til Rosenfeldt i Danmark i 1910 for å markere det nordiske samarbeidet i skyttersporten. Det ble bestemt at skyttere fra de tre landene skulle samles hvert 5. år i Danmark for felles kamp om kjedene, og at kjedene skulle deles ut i hvert av landene de fire årene mellom. Selve Margrethekjeden er evigvarende, og i tillegg til en medalje er det kun gravering samt heder og ære som tildeles vinneren.

Siste norske vinnere av Margrethekjeden

  • 2015 Peter Sørli (I Danmark)
  • 2014 Kim Andre Aannestad Lund
  • 2013 Knut Bråthen
  • 2012 Nils Thomas Valand
  • 2011 Jens Kristian Larsen
  • 2010 Geir Atle Metveit (I Danmark)