Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Godkjent ammo til HK416

Vet du hvilken ammo som er tillatt i HK416-klassen?

Ammunisjon som benyttes i konkurranser skal være standard utlevert ammunisjon som Forsvaret nytter. (Jf. Skytterboka pkt. 7.247)  

Begrunnelsen for dette regelverket er å sørge for mest mulig like konkurransebetingelser, og unngå bruk av ammunisjon i Forsvarets våpen som er uegneteller som kan være en sikkerhetsrisiko.  

HK416 er et armevåpen med høy kapasitet i kaliber 5,56mm. I dette kaliberet er det et stort utvalg av ammunisjon tilgjengelig for både militær og/eller sivilt bruk. Til konkurranser i DFS er det kun tillatt å benytte ammunisjon som er allment tilgjengelig i Forsvaret. Det betyr at ammunisjon som benyttes skal være tilgjengelig for alle, og at spesialammunisjon som benyttes av eksempelvis skarpskyttere og spesialstyrker ikke er godkjent for DFS konkurranser.  

Godkjent ammunisjon: 

Patron NM 255 

NM står for Norsk Model. Dette er en patron med stålkjerne (såkalt miljøammunisjon). Patronen kjennes igjen ved at hylsebunnen er merket med XX-CG-XX, de første sifrene er et fortløpende nummer, CG står for produsenten, og de siste 2 sifrene er et årstall.  Hylsebunnen er videre merket med et NATO design merke, en ring med et kryss i. Det er en grønn farge rundt tennhetten.                                 

Patron NM 268

Patron NM 255 er gått ut av produksjon, og vil bli erstattet av NM268. Forskjellen er at det er byttet krutt og tennhette. Patronen er for øvrig av utseende lik NM 255.  

Begge disse ammunisjonstypene er godkjent. Gradvis vil NM 268 overta for NM 255. Det er ikke tillatt med noen form for modifisering av patronene, eksempelvis å bytte ut prosjektilet. Tillatte patroner skal ha stålkjerne i prosjektilet, noe som enkelt kan kontrolleres ved bruk av en magnet.