Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Tømming av kulefang

Her kan du lese hvordan dere bør tømme kulefangerne på innendørsbanen

Dato: 9. apr 2021

​​Oppsamlet bly i kulefangere må tømmes med visse mellomrom. Det er en jobb der man er utsatt for høye konsentrasjoner med blystøv, noe det er viktig å beskytte seg godt mot for de som utfører jobben.  

Bør foregå i friluft

Det er gjerne en tung og urenslig jobb å tømme kulefangere. For hver gang ei blykule treffer kulefangeren vil deler av prosjektilet bli slått av og litt blystøv frigjort. Over tid samler det seg derfor et betydelig lag med støv i kulefangeren. Dette gjelder spesielt kulefangere av stål, men også i noen grad for andre typer eksempelvis de som er fylt med gummigranulat. Når kulefangere tømmes er det unngåelig at noe av støvet frigjøres på nytt og svever rundt der tømmingen foregår. Slik sett er det gunstig om tømmingen kan foregå utendørs i friluft, men det er gjerne ikke mulig eller praktisk. Husk avslutningsvis å rengjøre verktøy og flater som har vært i kontakt med-/eksponert for bly.  

Bruk beskyttelse

Alle som hjelper til med å tømme kulefangere må beskytte seg godt. Aller viktigst er det med ei støvmaske av god kvalitet foran nese og munn. I tillegg anbefales engangs overtrekksdress og hansker. Dersom man kun benytter vanlige klær og ikke overtrekksdress kan man ikke vaske disse klærne i vaskemaskin da blyet kan smitte over til andre plagg.

Husk å dusje etter endt jobb.  

Lever blyet til gjennvinning!

Bly som samles opp leveres til gjenvinning. Er blyet relativt rent vil «skraphandlere» betale en pris pr kilo, men det er avhengig av renheten i det som leveres. Bly som ikke kan renses anses om miljøavfall. Husk å forsegle beholderne med bly slik at ikke noen kommer i kontakt med innholdet, eller at støv frigjøres eksempelvis under transport. 

 

Les mer om renhold av innendørsbaner i den nye renholdsveilederen:

Renhold innendørs skytebaner - DFS.pdf