Tromsø kommunestyre vedtok i juni 2014 at nytt fellesanlegg for skyting skal ligge i Kjoselvdalen, som en erstatning for skytebanene i Tromsdalen.
Skytebaneanlegget til Tromsø skytterlag i Kjoselvdalen er et høyt prioritert miljøpakkeprosjekt i Det frivillige Skyttervesen (DFS) fordi det i stor grad legger til rette for Forsvarets behov, og medfører redusert støy.
HV-16 benytter dagens anlegg, men har behov for ytterligere tilrettelegging for sine aktiviteter som vil innebære fordeler for HV-distriktet i form av bedre responstid, mer effektiv treningstid, økonomiske besparelser til transport og ytterligere redusert miljøbelastning for samfunnet.
På skytebaneanlegget i Kjoselvdalen er det planlagt en ombygging og skal være en erstatning for skytebanene i Tromsdalen, som har vært konfliktfylt i forhold vedrørende støy og utfart i forbindelse med friluftsliv. Tromsø kommune utarbeider ny reguleringsplan for området.
Tromsø kommunestyre vedtok i juni 2014 at det nye anlegget skal ligge i Kjoselvdalen, som i dag drives av Tromsø skytterlag og Forsvarsbygg. Bakgrunnen for beslutningen er en langvarig konflikt om det eksisterende skyteanlegget i Tromsdalen hvor Tromsø pistolklubb, Tromsø Jeger- og fiskerforening samt Glimt Skytterlag frem til nå har drevet sine aktiviteter.
HV-16 har spilt inn for kommunen i høringsrunde for planprogrammet, at de har behov for et sentralt oppsetningssted for sine avdelinger i rimelig nærhet av Tromsø by. Foreløpig ser det ut til at av de tidligere utredede alternativene så oppfyller kun Kjoselvdalen beliggenhet og andre relevante kriterier for å fungere som oppsetningssted.
Major og operasjonsoffiser Ole Henry Finvåg uttaler følgende på vegne av HV-16:
- Bakgrunnen for tilrettelegging av oppsetningssted inne i Tromsø er behovet for kort responstid til oppdragsløsning, enten det er i forhold til samfunnssikkerhet eller statssikkerhet.
- Heimevernet har som hovedoppgave å beskytte mennesker og viktige samfunnsfunksjoner. Dette innebærer støtte til det sivile samfunn under både fred og kriser, samt ivareta militære oppgaver og Norges statlige interesser.
- Oppgavene i forhold til samfunnssikkerhet og statssikkerhet er mange og betydelige i Nord-Norges største by.
- I dag må HV-16 hente våre mannskaper bosatt i Tromsø inn til Indre Troms, klargjøre dem og «sette de opp», før de deretter må transporteres tilbake til Tromsø. Så godt som samtlige av mannskapene er bosatt i Tromsø og vi kunne spart både tid og midler på transporten ved at de møter direkte på oppsetningsstedet i Tromsø.
- Tapet av muligheten til å benytte militær infrastruktur i Tromsø har medført både tapt responstid, treningstid og større utgifter i forbindelse med logistikk. Det er heller ikke noen miljømessig fordel med unødvendig transport av 800-900 mannskaper, mange mil tur retur, på det lokale veinettet. Behovet for en rask løsning av skytebanespørsmålet i Tromsø er derfor viktig fordi det har direkte innvirkning på vår økonomi og mulighet for en hurtig kvalitetsmessig oppgaveløsning.
- I denne saken har HV-16 åpenbart felles interesse med Tromsø skytterlag og Tromsø kommune om tilrettelegging av fremtidig anlegg. Når Tromsø skytterlag også kan motta kritisk kompetansebistand fra sitt sentrale organisasjonsledd, til oppfølging av den kommunale prosessen, har vi stor nytte av å samarbeide med Tromsø skytterlag.
- HV-16 har de siste 2 årene hatt mindre heimevernstreninger i Kjoselvdalen til tross for de store begrensninger som i dag finnes. HV-16 er svært godt fornøyd med den støtten de har fått fra Tromsø skytterlag som er i tråd med Forsvarets behov.
- Miljøpakkeprosjekt i Storfjord, som ble gjennomført i 2014, gav tilsvarende løsning for tilpasning av anlegget som det er behov for i Tromsø. I Tromsø er imidlertid mannskapsmengden som skal øves fire ganger større enn i Storfjord og behovet for en snarlig løsning er viktig. Det har både operative, økonomiske, effektivitetsmessige og logistiske konsekvenser for oss dersom prosessen drar ut i tid.
- Den samfunnsøkonomiske betydningen og HV-16 sitt behov har tilsynelatende blitt for dårlig belyst i denne saken frem til nå, gjennom mediedekningen i Tromsø.
- Leder i Tromsø skytterlag Tor Erik Iversen uttaler at de mer enn gjerne ønsker å tilrettelegge for HV-16 sine fremtidige behov. Tromsø skytterlag er i dag delvis anleggseier av eksisterende skytebaneanlegg i Kjoselvdalen. HV-16 øver allerede på anlegget, men siden 200 meter banen som eies og driftes av Forsvarsbygg er besluttet avhendet, ønsker Tromsø skytterlag å overta denne delen av anlegget.
- Tromsø skytterlag har en ekspropriert bruksrett til den øvrige delen av anlegget, noe som medfører at deres aktivitet ikke betingelsesløst kan avvikles med mindre Tromsø kommune eksproprierer anlegget. En slik prosess vil utløse erstatning til Tromsø skytterlag i henhold til ekspropriasjonsrettslige regler, men kommunen har ikke signalisert slike planer.
- Tromsø skytterlag er svært positive til å tilrettelegge for HV-16 sine behov, fordi de ser det som lite effektivt og hensiktsmessig at drifts- og vedlikeholdsansvaret skal ivaretas av noen som benytter anlegget kun et fåtall uker i året. Tromsø skytterlag som er anleggseier og hyppig bruker, har et nærmere eierskap til å gjennomføre tilsyn og vedlikehold av anlegget. Tor Erik Iversen er av den formening at anleggets fremtidige tilstand sikres best gjennom en anleggseier som har et nært eierforhold til anlegget.
- Tor Erik Iversen påpeker videre at de ser på det som positivt at andre lag og foreninger også får et tilbud på anlegget og at det løser samfunnsproblemer som har oppstått som følge av situasjonen i Tromsdalen. Samarbeidet som de hittil har hatt med rifleskytterne fra Tromsø JFF har vist seg å fungere helt utmerket.
- I lokalpressen har Iversen påpekt viktigheten av at en fremtidig ombygging er et godt miljøtiltak, fordi støynivåene etter ombygging reduseres gjennom støydempende tiltak.
- En rask løsning er besparende både for HV-16 og i forhold til saksomkostninger for Tromsø kommune. Tromsø kommune har hatt vesentlige utgifter fordi det har vært utredet så mange alternativer til nytt skyteanlegg. Tor Erik Iversen sier at den mest samfunnsøkonomiske løsningen, totalt sett, er den som nå er besluttet. At det allerede er oppbygget infrastruktur på anlegget bør også være besparende for totale byggekostnader.
Iversen uttaler til slutt:
- Med bakgrunn i behovene til brukerne av et fremtidig anlegg og hvilke miljømessige problemer prosessen vil løse, ser jeg på det som en stor samfunnsøkonomisk og miljømessig gevinst at prosessen med ombygging av skyteanlegget i Kjoselvdalen fullføres. Vi håper nå at planprosessen til Tromsø kommune skal gjennomføres raskest mulig og at vi kan få vedtatt en ny reguleringsplan for et anlegg bedre tilpasset dagens miljøkrav.