Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Feltskyting med Jan Kåre Moland - del 2

Denne uken gir Jan Kåre råd om hvordan du kan bli en bedre feltskytter

av Stine Cecilie Granlund, #dfsungdom


Han er ikke ukjent med å bedømme avstander og vindstyrke på grovfelt, og nå vil Jan Kåre Moland dele sine råd med unge seniorskyttere. Drangedal-skytteren har mange meritter på listen sin både på banen og på felten. Jan Kåre Moland (24) har deltatt på flere Nordiske mesterskap, og vet hva han snakker om når det gjelder usikkerheten med engang man skal bedømme avstander og vindstyrke. Her er hans råd til ferske grovfeltskyttere:

Knepp- og vindtabell
Når det gjelder knepptabell har jeg valgt å plassere denne på baksiden av avstandstabellen. Sammen med knepptabellen har jeg også vindtabell som viser hvor mye jeg skal skru på vind ved ulike avstander og ulik vindstyrke. Ved å putte disse tabellene på baksiden av avstandstabellen er alle tabeller man trenger på samme arket og det er enklere å ha oversikt over disse når en ligger på standplass. Vindtabell og knepptabell har jeg hentet fra DFS sin kulebanegenerator på følgende side: http://www.feltskyting.no. Her er det flere verdier som må fylles inn for å få de rette tabellene. Er du usikker på hvordan du skal fylle ut tabellen så spør en erfaren feltskytter i laget eller samlaget så vil de garantert hjelpe deg med det.

Knepptabell og vindtabell. Festet til baksiden av avstandstabell før laminering. Har også puttet på noen fargede streker for å enkelt finne frem i tabellene.

Alle felttabeller bør lamineres slik at de tåler fuktighet, men også fordi de blir enklere å ta ut og inn av feltveska ved bruk.

Bekledning
Bekledning er viktig på feltskyting. Ofte er en ute i snø og kulde i flere timer. Viktig med god bekledning slik at man ikke blir våt eller fryser. Holder man varmen er det enklere å gjøre de rette vurderingene underveis.

Gå sammen med en erfaren skytter
Er du ny og uerfaren på grovfelten kan det være lurt å reise sammen med en eller flere erfarne feltskyttere fra samme lag eller samlag. Det første året jeg var senior spurte jeg noen av de erfarne grovfeltskytterne om jeg kunne reise rundt på stevner sammen med dem, selvfølgelig var det greit. Tror vel nesten ikke du finner skyttere i Norge som ikke ønsker å hjelpe en junior med å ta skrittet opp til senior. På standplass anbefaler jeg dere å prøve å vurdere vind og avstand selv før dere spør de dere går sammen med om råd. Før gjerne feltbok underveis og skriv hva du dømte vind og avstand til og noter etterpå hva som sannsynligvis var det rette etter at anvisning har kommet. På den måten lærer du av de feila du gjør og blir en bedre feltskytter. Jeg anbefaler alle nye feltskyttere å lese boken Feltskyting som er utgitt av DFS. Her er det mange gode tips til hvordan en forbereder seg til feltsesongen, men også god veiledning i hvordan en skal gjennomføre hvert stevne.

Vær effektiv på standplass
Bruk tiden på standplass effektivt. Vær klar når du entrer standplassen; reimen festet på armen og på børsa, magasin ferdig ladd opp, tabeller ligger klar i veska, ha en formening om vindretning og styrke før du legger/setter deg ned. Dette gjør at tiden på standplass før serien starter effektivt kan benyttes til det som ofte er vanskeligst i feltskyting, avstandsbedømmelse.

Dette var litt om hvordan jeg har satt sammen mine tabeller ut fra hva jeg synes er fornuftig og praktisk. Håper dette kan hjelpe dere til å ta steget ut av sofaen og ut i grovfeltløypa til vinteren. Husk å starte forberedelsene til feltsesongen tidlig, sørg for at børse og utsyr er i orden og vær klar når du reiser ut på første stevnet.

-Jan Kåre