Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Avstandsbedømming med Jan Kåre

Jan Kåre Moland kommer med råd til ferske grovfeltskyttere

av Stine Cecilie Granlun, #dfsungdom


Han er ikke ukjent med å bedømme avstander og vindstyrke på grovfelt, og nå vil Jan Kåre Moland dele sine råd med unge seniorskyttere. Drangedal-skytteren har mange meritter på listen sin både på banen og på felten. Jan Kåre Moland (24) har deltatt på flere Nordiske mesterskap, og vet hva han snakker om når det gjelder usikkerheten med engang man skal bedømme avstander og vindstyrke. Her er hans råd til ferske grovfeltskyttere:

Overgangen fra finfelt til grovfelt kan virke stor og vanskelig for mange. Dette er ofte fordi man ikke behersker faktorer som bedømming av avstand og vind. Selv synes jeg hvertfall dette var vanskelig i starten. Etterhvert som jeg lærte meg dette synes jeg faktisk feltskyting er den morsomste disiplinen i DFS, nettopp fordi det ikke kun er ren skyteferdighet som avgjør resultatet, men at de vurderingene man gjør underveis er vel så viktig. Jeg ønsker å forklare litt hvordan jeg bedømmer avstand og vind og hvordan jeg gikk fra å føle meg helt “grønn” til å føle at grovfeltskyting faktisk er noe jeg behersker. 

Bedømming av avstand
Avstandsbedømmelse kan ofte være veldig vanskelig å ta bare på øyemål. Heldigvis er det utarbeidet tabeller som gjør at dette blir mye enklere. Selv bruker jeg tabell for bruk av “målemetoden” fra DFS sammen med en helhetsvurdering jeg gjør når jeg sikter på figuren, er den stor eller liten å se på. Denne vurderingen er vanskelig å gjøre for en nybegynner, siden en ikke har noe forhold til hvordan figuren normalt ser ut i siktet på de ulike avstandene. Bruk av tabell er nok derfor det enkleste for å lære seg avstandsbedømmelse til å begynne med. Tabellen (se i bunn av artikkelen) jeg bruker har jeg hentet her: https://www.dfs.no/opplaring/fagstoff/feltskyting1/avstandsberegning. I denne tabellen fylles kun sikteavstand (avstand fra øyet til hullkorn) og hullkornstørrelse inn. Resten av verdiene endrer seg automatisk etter hva du fyller inn. 

En annen god metode for å bedømme er avstand er å tegne ned figurene slik de ser ut på ulike avstander. Sett opp flere like figurer på ulike avstander og ligg og sikt på dem, ha penn og papir ved siden av deg og tegn siktebildet slik det ser ut på den avstanden. Skriv også gjerne en kommentar til hver figur, når begynner figurene å bli runde, når forsvinner figuren bak stolpen på kornet, osv.

Tabell 1: Figurkort for 1/6 Venstre. Her har jeg tegnet ned figuren på 200m, 250m og 325m slik det ser ut i hullkornet mitt. Har også laget en liten kommentar til figuren som beskriver hvordan det "føles" å sikte på den. Dette er et arbeid som krever mye tid, men er til god hjelp.

 

 

 

 

 

Tabell 2: Avstandstabell. Slik ser min avstandstabell ut, skrevet ut fra DFS. Jeg har også valgt å merke max-avstandene grønne i tabellen for å få en bedre oversikt. Som oftest står figurene rundt max-avstanden.