Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Stangskyting med John Olav - del 2

I del to går John Olav igjennom teknikk og øvelser.

av Ola Herje, #dfsundgom


John Olav Ågotnes er en av de mestvinnende stangskytterne gjennom tidende. Han ble tidlig fasinert av denne formen for skyting og det store forbildet var Finn Amundsen. Han skal i to artikler gi sine beste råd til hvordan du som ungdom kan bli en bedre stangskytter. Denne uken går han igjennom teknikk og øvelser.

Teknikk
Her går vi gjennom teknikken i stangskyting sammen med John Olav.

Armene
For at du skal klare å skyte godt på stangskyting er det en fordel at du har lik liggendestilling uansett gren. Denne liggendestillingen bør være slik at du ligger i ro med begge albuene når du tar ladegrep uten at geværet flytter seg. Klarer du ikke dette må du løfte albuen når du tar ladegrepet slik at geværet ligger stille. Det er svært viktig at våpenet ligger i ro og ikke tas ut av stilling når du tar ladegrep. Hvis du hele tiden flytter geværet vil det ta lenger tid å trekke av siden du må lete etter blinken.

Ladegrep
På selve ladegrepet ligger langemann og pekefingeren under hevarmkula. Disse drar hevarmkula hardt rett bakover. Deretter fører du hevarmkula fremover ved hjelp av pekefingeren. Hvis du studerer ladegrepet til John Olav i filmen nedenfor så kan du se at han faktisk ikke bruker tommelen i frem- og tilbakeføringen av sluttstykket. Alt her avhenger med andre ord på hvor sterk du er i hånd- og håndledd.

Det er viktig å passe på du drar sluttstykke rett bakover når du tar ladegrep. Hvis du drar det ut skjevt vil «tappen» som går opp og ned i sikringsfløyen subbe, og gjøre at ladegrepet går tregt og urytmisk. Når du får til dette er rytmen i ladegrepet «klikk», istedenfor «klikk-klikk». Nå tenker du sikkert at dette er umulig med ditt våpen siden sluttstykket ditt går så tregt. Det tenkte også vi når vi snakket med John Olav. På spørsmål om hvordan han får sluttstykket til å gli så lett svarer han:

-Det kan jeg gjøre med hvilket som helst våpen. Det handler om teknikk, fortalte han.

Et av momentene som er viktig for få til dette ligger i håndleddet. For å få til en rett bevegelse på sluttstykket samtidig som man ligger i ro med begge albuer er man avhengig at av rotasjonen i håndleddet er strak. Dette vil si at du ikke skal knekke innover i håndleddet når du tar ladegrep. Hvis man knekker i håndleddet flytter man geværet ut av blinken samtidig som man får risikerer at sluttstykket subber i sikringstappen.

Et tips kan være å trene opp styrken i håndleddet og hånda. Dette kan bidra til at du får til et bedre og mer effektivt ladegrep.

Sjekk ut denne filmen. Her kan du studere teknikken til John Olav.

Øvelser
Her går John Olav igjennom ulike måter å trene stangskyting på.

Tørrtrening
Denne øvelsen er enkel å gjennomføre. Den kan gjøres hvor som helst og krever ikke ammunisjon. Ved tørrtrening får du trent alt ved teknikken, og det kan gjennomføres et høyt antall repetisjoner. Denne øvelsen anbefaler John Olav som hovedtreningsform.

Trening med ammunisjon
Denne øvelsen foregår på skytebane med skarp ammunisjon. Her skyter man femskuddserier. Dette gjøres på papp eller elektronikk, i ditt eget "stangtempo". Denne øvelsen er fin for å se hvordan teknikken sitter med rekyl og hvordan treffpunktet er.

Her trener John Olav med ammunisjon på skytebanen.