Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Det frivillige Skyttervesen
Forsvar, sport og god våpenkultur

Felthurtig med Roy Håkstad - del 1

I del 1 går Roy igjennom treningsprinsipper og utstyr

av Ola Herje, #dfsungdom


Da han var ungdomsskytter visste ikke Roy Håkstad hva felthurtigskyting var. Han «oppdaget» grenen som 25-åring på Landsdelskretsstevet i 1996. 18 år senere har han blitt en av de mestvinnende og ledende felthurtigskytterne i landet. #dfsungdom har snakket med felthurtig-eksperten og nå kommer han med sine tips til hvordan du kan bli en bedre felthurtigskytter.

-Ungdommen i dag har kommet lenger i utviklingen på grunn av den utviklingen felthurtigskyting har hatt de siste 20 årene. De er på rett spor, forklarer Håkstad. Han legger også til at det var svært gledelig å se at det var så mange ungdommer som hevdet seg i Norgescupen i stang og felthurtig i fjor. Han synes det er spesielt gledelig at jentene er på "frammarsj".

-Dette burde gi motivasjon for andre ungdommer til å prøve disse feltdisiplinene, avslutter han.

I del 1 av "Felthurtig med Roy Håkstad" skal vi gå igjennom treningsprinsipper og utstyr. Treningsprinsippene tar for seg ulike punkter som du bør følge når du trener felthurtigskyting. I avsnittet om utstyr forteller Roy om hva du trenger av utstyr og eventuelt hva som må gjøres med det. Vi gjør oppmerksom på at det ikke er nødvendig å kjøpe nytt utstyr hvis du allerede har vanlig skytterutstyr. 

Treningsprinsipper

Roy har en rekke treningsprinsipper som det kan lønne seg å følge når du skal trene felthurtigskyting.

  1. Utfordre deg selv - du må ut av komfortsonen når du skal kaste deg ned hurtigst mulig.
  2. Riktig progresjon - gjør det i et kontrollert tempo som mestrer det og øk tempoet etter hvert. Dette er viktig for å oppleve mestringsfølelse og opprettholde motivasjonen.
  3. Gjennomfør hele – alltid! - skyt alltid kun tre skudd per runde på trening. Det vil si: bommer du på første holdet så går du uansett videre til neste. Det er viktig å trene på hele gjennomføringen. Hvis du bommer på et hold bør du se hvor dette skuddet sitter og deretter se hva du kan gjøre for å treffe neste gang.
  4. Analyser - film det du gjør og se hva du kan gjøre bedre/annerledes.
  5. Mange repetisjoner (overdrill) – dette vil gjøre at du til slutt ikke tenker på hvordan du skal gjøre det.
  6. «Hel-del-hel-metoden» – Det er lurt å trene på de ulike delene i nedspranget (se «teknikk»-avsnittet i neste del) hver for seg før du setter det sammen. Dette gjelder spesielt for nybegynnere.
  7. Variasjon – Tren alle tre holdene, kun målskiftet, kun avtrekk, kun på nedspranget osv. Du kan også variere mellom å tørrtrene, trene med skarp og visualisere. Det er viktig å varierere treningen for å holde motivasjonen oppe.
  8. Tørrtren – Man kan trene på dette i garasjen, kjelleren, stua eller hvor det måtte være. Men husk: skarpskyting skal kun foregå på skytebanen.
  9. Papp eller elektronikk – Tren i hovedsak på papp eller elektronikk. Da vil du se hvor skuddene dine sitter og du kan lære av eventuelle feil. Ved skyting mot selvanviser vil du ikke ha denne muligheten.
  10. Se på de beste – Hvis du vil utforske ulike teknikker i felthurtigskyting så er den beste måten å se på hva de beste gjør. Bruk sendingene fra LS på nrk.no, filmer på youtube eller se på de beste ved større stevner. Det er dessuten ikke noe i veien med å ta kontakt med gode felthurtigskyttere og spørre hva de gjør.

 

Utstyr

Hva bør du tenke på når det kommer til utstyr?

Bekledning: I felthurtigskyting lønner det seg med myke klær. Stive kanvasdresser vil hindre deg i bevegelsen siden det er om å gjøre å være myk og smidig.

Hullkorn: Roy sier det ikke finnes noen fasit på hvilket hullkorn du skal bruke. Bruker du lite hullkorn blir blinken stor og du «fyller» hullkornet. Da vil man fort se at blinken er i hullkornet, men sentreringen blir vanskeligere. Med et stort hullkorn vil sentreringen bli lettere og det vil dermed bli lettere å skyte midt i, men det vil ta litt lenger tid.

Mirage-bånd: Det kan lønne seg å ta av mirage-båndet da dette kan falle av i nedspranget og legge seg foran forsiktet.

Reim: Mange bruker en egen reim, men dette er ikke nødvendig. Bruk den reima du har og benytt festeklemmene slik at reima ikke danner noen løkker. Disse kan komme i veien i nedspranget og hindre en god gjennomføring. Noen velger å benytte en egen felthurtigreim hvor de har fjernet alt unntatt de to påbudte festeklemmene. Det er verdt å merke seg at det er meningsløst å kjøpe en ny reim til felthurtigskyting da denne kun skal henge på geværet, og ikke brukes under gjennomføringen. Hvis du ønsker å benytte en egen reim til felthurtig så kan du spørre noen du kjenner om de har en gammel reim de ikke bruker.

Sikting og skruing: Det er mange teorier på hvordan man skal skru og sikte når man skyter felthurtig. Roy sitt tips er å skru to knepp under det lengste holdet og sikte midt på alle figuren. Dette forklarer han med at "småen", som er det korteste holdet på 100 meter, er så høy at det å treffe 5 cm over sentrum av blinken ikke gjør noe. Det samme gjelder på det mellomste holdet. 

 

Roy bruker myke skytterklær slik at nedspranget kan skje så effektivt som mulig. Her er han avbildet under finalen på Oppdal i 2013. Legg også merke til at mirage-båndet er fjernet. (Foto: skjermdump nrk.no)

 

(Ingressfoto: skjermdump nrk.no)