I motsetning til mange andre idrettsgrener, handler skyting like mye om å kunne spenne av best mulig.
Når man blir nervøs eller spent kjenner vi at kroppen knyter seg. Vi puster dårligere, gjesper, småskjelver, spenner muskulaturen og trekker skuldrene mot ørene. Dette er en stressituasjon for kroppen, psykisk og fysisk. Kroppen gjør seg klar til å prestere maksimalt og/eller beskytte seg, men den ønskede prestasjonen oppnår vi ikke om stresset tar overhånd.
I motsetning til andre idrettsgrener, handler skyting like mye om å kunne spenne av best mulig. Om man blir nervøs og spent under skyting, vil dette føre til bevegelse i geværet. Dette fører igjen til at man får mer å tenke på, og man bruker masse energi på å motarbeide uroligheten. Derfor legger mange skyttere ned tid på å lære seg avslappingsteknikker og mental trening.
En skytter som har trent mentalt og har erfaring med pressede situasjoner, kan beherske selv i de mest pressede situasjoner. Man trener for å oppnå en økt fysisk og psykisk bevissthet, og med det skaffe seg kontroll over situasjon og kropp. I våre dager er det en kunst i seg selv å kunne slappe av, og ikke minst at man tillater seg selv å slappe av.
Stress er faktor nummer en i mange av våre folkesykdommer, og øker blant annet risikoen for hjerte og karsykdommer, infeksjonssykdommer m.m. Som en følge av at skyttere trener på å mestre pressede situasjoner, kan de også overføre dette til hverdagen. En kan benytte seg av disse teknikkene i eksamenssituasjoner eller andre pressede situasjoner.