Det tok 8 år -
Så løypa var lang - og motbakkene mange.
Bare seighet - og aldri miste det mål av sikte - der enden er.
Tekst: John Westgård
FORHISTORIEN
Østerdal skyttersamlag var svært stort - fra Elgå og Lutnes i syd til Dalsbygda i nord - og med 63 skytterlag var det et av landets største. Det måtte nok være en nokså tungrodd organisasjon, og for oss i Nord-Østerdal var det både langt og dyrt å reise til stevner i sørøstlige deler av samlaget. At mange av oss ønsket en forandring til noe bedre var helt klart.
Det var da også i 1937/38 gjort et alvorlig forsøk på å få det store Østerdal skyttersamlag delt. Men forslaget til deling gikk den gang ut på at man skulle lage 2 omtrent likeverdige samlag. Dette møtte hard motstand, og saken måtte oppgis.
I 1946 er delingssaken igjen tatt opp, og en liten kartskisse gir forbausende mange gode opplysninger om forholdene.(se skisse)
I 1947 presses det fortsatt på for å oppnå en akseptabel saksbehandling ved ombudsmøte i Østerdal. Men Brynjulf Aas - ombudsmann fra Nora - bekrefter at saken kort og godt er ”klubbet” ned med den bemerkning: ”Samlaget skal ikke deles”. Representantene fra norddalen får ikke komme til orde Men da sprakk det også her!
Den 19/3 1948 ble følgende skriv sendt:
Til
Nora Skytterlag
Tolgen Skytterlag
Alvdal Skytterlag
Rondane Skytterlag
Øvre-Rendal Skytterlag
Deling av Østerdal skyttersamlag.
”For å ta opp til avklaring spørsmålet om deling av Østerdal Skyttersamlag tillater jeg meg å framsette dette forslag:
Formannen eller en ombudsmann fra hvert av de ovenfor nevnte lag møtes på Tynset lørdag 24.april d.å. for å konferere om spørsmålet - og eventuelt oppnevne et utvalg som skal utarbeide en saklig innstilling eller betenkning ang. delingen. Denne innstillingen blir så å sende rundt til alle skytterlag i Nord-Østerdal. Skulle stemningen være for deling utpekes et skytterlag til å anmelde saken i rett tid til samlagsformannen, så den blir tatt opp under samlagets årsmøte til sommeren.”
Baller i lufta
Konferansen kom i stand, Øvre Rendal og Alvdal var ikke interessert, Tynset ble pålagt å be Østerdal om å ta saken opp på saklisten, og Johan Brattbakken og J. Trøan skulle fyre løs på ombudsmøtet i Alvdal. Resultatet ble som før: Blank avvisning. Men nå var ballen i luften!
Fire lag fra Rørosdistriktet
Nå var 4 lag i Rørosdistriktet også ivrig med i tauet: Aursund, Brekken, Glåmos og Hådalen ville ut av Gauldal Skyttersamlag og slutte seg til Nord - Østerdal, og dette ga saken en betydelig større tyngde.
9/10- 49 sammenkalte Nora representanter fra en del lag i Nord Østerdal og Rørosdistriktet til et møte på Os med Brynjulf Aas som møteleder. Her ga Jon Trøan en sammenliknende oversikt over viktige faktorer ved vurderingen av delingssaken: Reiselengder, medlemsforhold, medaljeoversikt, administrasjon m.v.—og det viste overbevisende klart og tydelig at en gjennomført deling ville by på meget store fordeler for oss.
Det ble en lang - men også givende debatt, og fra den bør litt tas med:
Veiavstander mellom sentrale ytterpunkter:
For Gauldal Skyttersamlag: Røros---Meldalen 192,7 km.
For Østerdal Skyttersamlag: Os—Innbygda 297,7 km.
For Nord Østerdal/Rørosdistriktet: Røros - Tynset 54,1 km.
ORGANISASJONSMEDALJENE.
I Østerdal Skyttersamlag var i årene 46,47 og 48 utdelt:
8 stjerner,11 gylte og 40 sølv medaljer.
Nordre del: 0 stjerner,1gylt og 5 sølv medaljer
Søndre del: 8 stjerner 10 gylte og 35 sølv medaljer
I Gauldal Skyttersamlag er det samme tidsrom skutt om:
6 stjerner, 6 gylte og 19 sølv medaljer.
Røros distr. 0 stjerner,0 gylte og 2 sølv medaljer
Gauldal 6 stjerner, 6 gylte og 17 sølv medaljer.
Et Nord Østerdal Skyttersamlag ville for nevnte tidsperiode ha fått 1-2 gylte og 4-5 sølv medaljer pr.år. og 3-6 gylte og 12-15 sølv medaljer samt en klatt stjerner( i 3-årsperioden).
Det er klart at denne oversikten er viktig.
Interimsstyre
Det blir valgt et interimsstyre (en arbeidsnemnd) som fikk i oppdrag å utarbeide et orienterende skriv til alle lag og ellers innhente alle opplysninger som måtte trenges for tilrettelegging av søknad om deling. Etter Brattbakkens forslag ble valgt:
Jon Trøan,. Tynset
Hans Tellebond,. Tolgen
Brynjulf Aas, Nora
Johan Brattbakken,. Tynset.
I tillegg skulle Rørosdistriktet oppnevne 2 representanter og det ble:
Tørres Ormhaug,Glåmos
O.J.Stensås, Hådalen
Dette møtereferatet ble underskrevet av hele 36 deltakere.
Et nytt og meget viktig skritt var tatt.
Dette utvalget møttes på Hotell Central i Tolga 13/11-49 og konstituerte seg slik:
Jon Trøan formann
Tørres Ormhaug nestformann
Johan Brattbakken sekretær
Øvrige medlemmer H. Tellebond.B.Aas og O.J.Stensås.
Formannen orienterte om det som tidligere var hendt i delingssaken.
Så sattes det opp et rundskriv til alle lag—med anmodning om at de måtte behandle saken på årsmøte eller et annet medlemsmøte, ga anvisning om en bestemt avstemningsmåte og ba om å få resultatene innen 15/1-50. Interimsstyret besluttet og bruke ”Arbeidsnemnda” i omtalen av seg selv.
23/1-50 hadde nemnda møte på Os. Alle møtte unntatt Ormhaug. Rapporter fra lagene viste at 18 lag hadde stemt for deling og dannelse av et eget samlag. I 1949 hadde disse lag 868 medlemmer, herav deltok 452 i avstemningen, 445 var for, 5 mot og 2 unnlot å stemme.
Det bør vel også nevnes at Alvdal, Elgå, Grimsbu, Rondane, Snøhetta, Tronfjell og Øvre Rendal enten stemte mot eller unnlot å stemme.( En nøyere granskning nå tyder på at den siste setning neppe var helt korrekt. Redaktørens anm).
Søknad om delingen ble utarbeidet og med bilagene og et følgeskriv med nødvendige forklaringer ble så sendt til sjefen for I.R.5., oberst Alv Kjøs, med bønn om hjelp. Redaktøren var vel kjent med han, og visste med sikkerhet at dersom Kjøs tok opp saken for oss så var den i de aller beste hender vi kunne finne. Det gikk slik vi håpet, og Kjøs laget sin uttalelse og fremmet saken til høyere instans.
Men dermed stoppet det hele opp. Mange forespørsler ble sendt og tiden gikk. Oberst Kjøs var bl.annet form. i Stortingets militærkomite og ellers uvanlig sterkt belastet med andre oppgaver, så det kom ikke på tale å mase på ham.
I juni-52 kom forklaringen. Hammerseth, nestformann i skytterstyret kunne fortelle at våre papirer var sendt til den tidligere formannen i samlaget(Østerdal) og ikke kommet tilbake derfra. Dermed var saken gått i glemmeboken – til tross for at Kjøs hadde purret formannen i skytterstyret sikkert 2 ganger. Til alt hell hadde vi et sett gjenparter vi kunne raske sammen og sende.
Saken var positivt mottatt i Skytterstyret, men før de tok avgjørelse ville de ha resultatet av en ny avstemning i de aktuelle lag, og dette ble ordnet.
I Skytterstyrets vedtak 21/2-53 ble det gjort følgende enstemmige vedtak:
Skytterstyret finner det naturlig at et område det her er tale om utskilles til eget skyttersamlag med navn Nord Østerdal Skyttersamlag.
Det nye samlaget omfatter de skytterlag som ligger innenfor et område som i sør begrenses av en rett linje fra Valldalen ved svenskegrensen, vestover til fylkesgrensen mot Oppland –ved Fallet. Grensen følger deretter fylkesgrensen mot Oppland –Sør Trøndelag til Garåhøgda. Går derfra over Storvollen-Storelvvollen til svenskegrensen ved Skarsfjellet. I alt omfatter dette følgende lag i dag. Fra Gauldal: Aursund, Brekken, Glåmos og Hådalen og fra det nåværende Østerdal Skyttersamlag: Dalsbygda, Elgå, Føken, Fåset, Hodalen, Kronmo, Kvikne, Lonås, Narjord, Nora, Rondan, Tolgen, Tylldalen, Tynset, Vingelen og Øversjødalen samt Alvdal, Grimsbu, Snøhetta og Tronfjell. Bortsett fra de 4 sistnevnte har lagene med stor majoritet uttalt seg for utskifting.
Det grunnlagsmateriale Skytterstyret baserte seg på var en avstemning om fradeling som var foretatt i lagene ved årsskiftet 1952/53.
Skytterstyret innstiller til Skyttertinget at nyordningen gjøres gjeldene fra 1.januar 1953.
Sakens dokumenter legges fram for tinget i original.
PROTOKOLLKOMITEEN INNSTILLER:
Komiteen slutter seg til Skytterstyrets innstilling som anbefales. De lag som etter den nye deling kommer til å ligge på grensen skal ha adgang innen 1.oktober å velge hvilket samlag de ønsker å tilhøre før delingen settes i verk.
Vedtak: Styret gikk over til komiteens innstilling som ble vedtatt enstemmig.
Skyttertinget på Steinkjer 1953 behandlet saken, og skytterstyrets innstilling ble enstemmig vedtatt - med protokollkomiteens tilføyelse som lød:” De lag som etter den nye deling kommer til å ligge på grensen skal ha anledning til innen 1.oktober 1953 å kunne velge hvilket samlag de ønsker å tilhøre før delingen settes i verk”.
Resultatet ble at Grimsbu og Tronfjell valgte Nord Østerdal, Snøhetta hadde gjort dette tidligere - og Alvdal valgte Østerdal.
Dermed var den formelle deling i orden.
Starten på Nord-Østerdal Skyttersamlag er dermed 1/1-1954.
Kilde: Nord-Østerdal Skytterlags jubileumsberetning av 1979, skrevet av Jon Trøan.
Telneset 26/1 1950
Fra Arbeidsutvalget for utskillelse av
Nord –Østerdal og Rørosdistriktet som
eget skyttersamlag.
Til
Forsvarsdepartementet.
Oslo
Vi tillater hermed å søke det ærede
Departement om at Nord Østerdal /Rørosdistriktet
må bli utskilt fra Østerdal og Gauldal som eget
skyttersamlag.
Som opplysninger følger:
1. Redegjørelse for søknaden.
2. Oversikt over de interesserte skytterlag.
3. Kart med interesserte skytterlag-samt
grenser for det nye samlag inntegnet.
4. Østerdal Skyttersamlags tidligere
behandling av saken.
5 Østoppland I.R. 5.s uttalelse
.
Gjenparter til For Arbeidsutvalget
1. Østerdal og Ærbødigst
2. Gauldal
Skyttersamlag Jon Trøan
Form.
-------------------------
Johan Brattbakken
Sendes med bilagene Østoppland I.R.5. til uttalelse
og med anmodning om videreforsendelse.