Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Vesterålen skyttersamlag

Bø skytterlag

bo-ve@skytterlag.no Konto: 4599.20.01805
   
Leder Ungdomsleder
   
Britt Elin Rabben Stig Olaisen
Sjøhaugveien 5A Øvre Gimstad
8470 Bø i Vesterålen 8470 Vø i Vesterålen
95553845 41045844
britt-elin@vkbb.no stig.olaisen@vkbb.no

 

Bø Skytterlag ble stiftet på Vinje i Bø av adjungerende lensmann Johs. Strand, fra Kristiansund, og at K. M. Christensen, som ble Strands etterfølger og han selv bl. a. var med og stiftet laget som ble kalt "Utposten".

Geværene som ble brukt i den tiden var Jarmann som de fikk utlånt fra Nordland skyttersamlag som det het på den tiden, og omfattet alle skytterlag i Nordland fylke.
Strand var en meget god skytter, og at han i stedet for å skyte mot blinken brukte å skyte mot det forhøyete 8 tallet som sto på malmskiven. Men en gang hadde en av anviserne vist treffen på motsatt side av skiven. Strand ble fornærmet, tok geværet på skulderen og gikk hjem for godt. Det ble i den tiden brukt blykuler og ved anslag ble det en hvit flekk som ble vasket vekk med en kost dyppet i vann.

I følge boken Skyttersaken i Norge før 1893, ser vi at det fra Bø skytterlag ble innsendt årsmelding for 1887 og 1888 med henholdsvis 51 og 32 medlemmer. Laget har vært til og fra i årene frem til 1965.

I 1965 ble så arbeidet tatt opp på ny for å få laget på fote igjen, og i møte 6. oktober 1967 ble laget gjenopptatt. Det ble nå etter påtrykk av HV 15 lagt plan for ny bane, og da det var slutt med å ha storfe i Vinje utmark, ble Sikan valgt som den mest hensiktsmessige plass, og med skyteretning mot Grotan. Alle grunneierne på Vinje gav grunnavståelse, og det ble satt i gang med et til da enestående dugnadsarbeid som det vil stå respekt av i alle tider. Resultatet ble en prektig og tidsmessig bane, og et stort og hensiktsmessig skytterhus. Veien ble reparert og det ble laget parkeringsplass.

I 1986 var laget stort sett ferdig med andre byggetrinn på skytterhuset. Det var da blitt forlenget med ca. 9 m og med kjeller under. Lokalet ble dermed ca. 135 m2 stort. Dertil kommer kjøkken, stue og kontor med ca. 50 m2. Kjelleren rommer toaletter, lager for HV og rom for lading. Det var hele tiden et betydelig dugnadsarbeid som ble utført.

Den neste store oppgave Bø skytterlag stod for var NNM Vinter-felt for midtre krets i 1989. Også dette stevnet ble et vellykket arrangement.

Etter dette ble det mye snakk og diskusjon om laget skulle søke å arrangere Nord Norsk Mesterskap i Bane og Feltskyting. I 1992 var året Vesterålen hadde turnus for slikt arrangement og det ble allerede i 1989 undersøkt mulighetene for Bø. Etter forsiktige forespørsler til andre mulige arrangører i Vesterålen var det klart at ingen andre skytterlag ville søke dette stevnet. Videre undersøkelser, økonomiske og arrangør- messige ble undersøkt og vurdert. Det ble fattet vedtak om at laget skulle søke dette mesterskapet. Deretter tok planleggingen til tredje byggetrinn fatt. Det ble bygd ny 200 m bane med 30 skiver, 100 m fikk nye stativer med 20 skiver. Standplassene ble utbygd for samme antall skyttere. Det ble investert ca. 1.2 millioner i nyanlegget. Som eneste søker fra Vesterålen ble Bø skytterlag tildelt NNM i Bane og Feltskyting 1992. For laget ble det en ny stor suksess, og med 600 deltagere ble det et av tidenes største Landsdelsstevner.

I 2002 var det igjen tur for Vesterålen til å stå som arrangør av NNM, og med NNM1992 friskt i minnet ble det sendt søknad om tildeling av NNM 2002 for midtre krets. Denne ble antatt og byggetrinn 4 ble startet. Det ble innvestert i 20 elektroniske skiver fra Kongsberg til 200m, og 10 elektroniske skiver til 100m. Det ble bygget ett tilbygg på 200m2, som bl.a. skulle huse HV, samt en innendørs 15m bane med plass til 8 elektoniske skiver i kjelleren, nye toaletter og dusjer, samt loftsstue.

Etter på nytt å ha lagt ned en betydelig dugnadsinnsats, og med støtte fra HV ble NNM2002 gjennomført med karakter Bestått!

Laget har brukt mye tid og resurser på å bygge opp banen til det den er i dag, og dette har gått på bekostning av trening og rekrutering. Vi har nå begynt rekruteringsarbeidet, og har god respons blant bygdens ungdommer. Det er ca. 20 unge skyttere som gjevnlig er på banen og trener. Vi har også en ordning med leasing av våpen til unge skyttere som vil satse på skytingen.

Bø Skytterlag har på grunn av sin beliggenhet helt ute ved havet, en fordel av at sneen forsvinner relativt tidlig. Dette gjør at laget kan arrangere Draugenstevnet og Sikantreffen som det første banestevnet og starten på banesesongen i slutten av April, begynnelsen av Mai. Bø Skytterlag har også ett godt sammarbeid med Bø Jeger- og Fiskerforening som leier rom på skytebanen. Vi sammarbeider bl.a. med organisering og gjennomføring av Storviltprøven samt jaktfeltstevner.