1/5-23 blir siste gang Vauldalsskytinga arrangør.
Vauldalsstevnet
1/5-2023 er siste gang av vårt mest tradisjonsrike og populære interne stevne nemlig Vauldalsstevnet. Årsaken er at grunneier ser helst at det blir slutt på det stevnet. Tidligere var det mange på gården, men nå er det Per Inge som må gjøre alt. I og med vi ikke har godkjent felt arena der og det er en del ekstra arbeid blir det ikke arrangert flere ganger. Før koronaen var dette stevnet første mulighet til å få godkjent 30 treningsskudd til storviltprøven. Nå er det kalenderåret og ikke jaktåret som teller.
Det er to vandrepokaler som går der. På grovfelten er det 2 stykker som har 4 napp og de kan ta pokalen til odel og eie i år. Blir det en annen vinner må vi få til en tilsvarende skyting på Rya/banen til pokalen går ut eller foreta en trekking mellom de som har flest napp. På jaktfelten ble det satt opp ny pokal i fjor som ikke er innkjøpt. Det blir ikke innkjøpt pokal og fjorårets vinner får da ikke napp. Så i år blir det bare jaktfeltrunde og ikke noen omskyting om napp i pokalen.
Litt historie om Vauldalsstevnet:
Det er det mest populære og tradisjonsrike stevne vi har. Det ble arrangert første gang i 1962 og har blitt arrangert hvert år siden, med unntak av i 2020 da det ble avlyst på grunn av korona. I 2021 var det også koronaregler som gjorde at vi ikke kunne arrangere som normalt. Blant annet var det ikke lov å samle mye folk. Det var da forhåndspåmelding og det ble ikke skutt mesterskap. Vandrepokalene var det ikke mulig å skyte om pga det det ville føre til omskyting og samling av folk. Det ble bare «kom til avtalt tid skyt og dra igjen». Det var bestemt at premier til stevnet skulle kjøpes på butikken oppi Vauldala. Det ble gjort så lenge den var i drift.
Vi vil takke Vauldalen Gård for godt samarbeid i over 60 år på dette stevnet. De har stilt arena og hus til disposisjon, både til lagring av skiver men ikke minst forsamlingshus. Standplasser og kulfang var det de som laget hvert år også. I ca 40 år brukte de stua og kjøkkenet på gården som forsamlingslokale. Det var ofte 60- 70 skyttere, men det har vært år der vi har vært over 80 skyttere som gikk inn og ut flere ganger i sko som regel hadde grov såle. Det var nesten alltid vårløsning også. Det syntes godt på golvet utpå ettermiddagen. Det var bare for lagets skyttere, men etter at det ble jaktfeltrunde kom det noen få fra andre skytterlag som gikk jaktfeltrunden. De fikk ikke være med på omskyting om napp i pokalen dersom de var kvalifisert. For mange var nok kortspillet viktigere enn skytinga. Ofte kom noen som ikke skaut, men bare for kortspillet «kul». De senere årene har vi brukt servicebygget som ble satt opp. Det ble nok litt å ta igjen etter oss der også. Kortspillet ble borte noen år før vi flyttet dit. Det har alltid vært et trivelig og moro stevne å være med på. En del deltok både på grovfelt og jaktfelt og med omskyting og mesterskap da så ble det skutt 87 skudd + eventuelt flere omskytinger. Så dette stevnet vil bli savnet men alt har sin tid.
Feltrundene:
Opplegget til feltrunden er meget spesielt med først 3 kne og 3 ligg på ei 10-delt skive. Deretter 6 skudd stående mot feltfigur. Videre 6 skudd liggende 2 ganger og til slutt 6 skudd kne på feltfigurer. Hvert treff på feltfigur ga 3 poeng. Traff en med alle skuddene på feltfigurene så ble det 24x3 dvs 72 poeng. Skaut en 6 tiere på skiva ble det 60 poeng og 132 poeng til sammen som er maks. Det er også respit (ekstrapoeng) etter i hvilken klasse en skyter i. Det blir som oftest flere som da får 132 p og må ut i en omskyting om napp i pokalen. Da er det 10 skudd liggende på 75 sek. Den med flest treff da får napp i pokalen. For å kåre Vauldalsmesteren skytes det omgang (finale), 6 skudd kne og 6 skudd liggende mot en feltfigur med 2 ild kommandoer. Da ganger en antall treff på omgangen med 3 og legger den summen til det en fikk på hovedskytinga. Den med høyest poengsum ble da Vauldalsmester og fikk gylt medalje, nr 2 sølv medalje og 3 bronse medalje.
Arne Magne Stenvold har vært den store skytteren i Vauldalsmesterskapet. Han har blitt mester hele 38 ganger. Nest flest har Geir Magne Ryttervoll med 5 mesterskap. Deretter har Håkon Moen og Geir Stenvold 2 mesterskap. Så er det 10 skyttere som har 1 seier. De 2 første åra var det ikke mesterskap. Da var det bare Vauldalspokalen de skjøt om. Johannes Kokkvold fikk første napp i vandrepokalen. Vinnere av pokalen til odel og eie er Arne Magne i 1967 og 1978. Videre var det Ruth Helen Haugen i 1995, Eilif Kokkvoll i 2003 og 2010. Pokalen etter det går enda. Napp i de pokalene er det 24 forskjellige skyttere som har.
Sist på 1980-tallet ble det også jaktfeltrunde på Vauldalsstevnet. Fra 1993 ble det også satt opp vandrepokal der også. Vauldalens Gårds Jaktpokal. Jaktfeltrunden oppi Vauldalen er også spesiell. Først er det 5 skudd liggende på 5 delt rådyr. Der får en poeng etter hvilken verdig en treffer. Deretter jerv stående, bever liggende, rev liggende, elgokse sittende. På de regnes som vanlig 5 poeng for innertreff og 3 for yttertreff. Siste holdet er 5 skudd sittende mot 5-delt elgkalv der en får poeng etter hvilke verdier en treffer. Det også respit (ekstra poeng) etter i hvilken klasse en skyter i. Det blir alltid flere som får 150 p (som er maks) inkl respit. De må da ut i en omskyting om napp i pokalen. Omskytinga er 5 skudd sittende mot en ti-delt tiur. Den med høyest poeng på den får nappet. Første nappet i 1993 tok John Olav Kokkvoll. Vinnere av pokalen til odel og eie er: Geir Magne Ryttervoll 1999, Jan Ola Skott 2008 og Geir Magne Ryttervoll 2019.