Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Kristiansand og Omegn skytterlag
Stiftet 1862

Storviltprøve på mobilen

Fra 1. april i år vil du via en app på mobilen kunne dokumentere obligatoriske treningsskudd og bestått storviltprøve.

Mobilen brukes i dag til mye, og de fleste har ulike apper i bruk i det daglige. Nå vil også jegerne kunne slippe papirlappen, og heller bruke mobilen til å dokumentere både treningsskudd og bestått storviltprøve. Fra og med 1. april 2020 tilbyr Miljødirektoratet den nye appen; Min jegerdokumentasjon. Den kan lastes ned fra Google play eller App store.

App-løsning vil være både praktisk og enklere, både for skytterlagene som skal gjennomføre prøvene og for den enkelte jeger.

Digitalt jegeravgiftskort

Denne løsningen har vært på trappene noen år, men nå har Miljødirektoratet satt fart og landet en løsning som skal prøves ut i 2020.

– Appen vil vise det digitale jegeravgiftskortet, som du allerede fra inneværende jaktår har kunnet laste ned fra Min jegerside på jegerregisteret.no. I tillegg vil appen gi deg dokumentasjonen du trenger på at du har avlagt storviltprøven, og at du har gjennomført obligatoriske treningsskudd, sier seniorrådgiver Tonje Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet.

Appen kan dermed erstatte papirer som du til nå har måttet ha med under jakta i tilfelle kontroll.

– Vi mener denne løsningen vil reduserer risikoen for å miste eller glemme å ta med dokumentasjonen, samtidig som administreringen av storviltprøven vil bli enklere, sier Stubsjøen Kvaløy.

Brukervennlighet

Den digitale løsningen er utviklet i tett samarbeid med Det frivillige Skyttervesen og Norges Jeger- og Fiskerforbund. Det er lagt vekt på god bruksvennlighet for både jegere og arrangører som gjennomfører av oppskytingen. De skytterlagene som har vært med i prosessen har vært utelukkende positive til løsningen.

Min jegerside

Ifølge Miljødirektoratet skal sikkerheten knyttet til bruk av appen være godt ivaretatt. Første gang du logger deg på, må du bruke ID-porten for å identifisere deg, på samme måte som når du logger deg på Min jegerside på nett.

Dersom du ikke er helt fortrolig med digitale løsninger, vil du fortsatt kunne sikre nødvendig dokumentasjon på «gamlemåten», hvor du får kvittering for prøveskudd og skyteprøve på papir.

– Om du har reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige i Kontakt- og Reservasjonsregisteret, vil du fortsatt få jegeravgiftskort på papir i posten. Papirskjema fra skytebanen vil fortsatt være gyldig som skyteprøve-dokumentasjon, sier Stubsjøen Kvaløy i Miljødirektoratet.

Dersom du ikke har reservert deg, får du melding i Altinn med informasjon om betaling av jegeravgift for neste jaktår og rapportering av jakt- og fangstutbytte til Statistisk sentralbyrå.

Praksis for skytterlagene

Skytterkontoret har fått en del spørsmål om hvordan lagene skal gå frem for å gjøre dette i praksis for å ta løsningen i bruk. IT-utviklingen er ikke helt ferdig ennå. Når alt er klart til å ta løsningen i bruk vil vi sende info til skytterlagene. Der vil det framgå hvordan de skal gå fram for å godkjenne sine egne kontrollører til å ta kontrollørappen i bruk. Uansett trenger ikke lagene bekymre seg. Man kan fortsatt godkjenne jegere på gamlemåten og selv avgjøre når man er klar til å innføre digital godkjenning.

Slik fungerer appen

Om du skal bruke appen til å dokumentere at du har bestått skyteprøve, må du laste den ned før du kommer til skytebanen, registrere gjennomførte skudd og la kontrolløren på banen bekrefte registreringene.

Før oppmøte på skytebanen:

1. Logg deg inn på Min jegerside på jegerregisteret.no, og registrer våpnene du skal avlegge skyteprøve med. Du må oppgi våpennummer og kaliber. For systemvåpen registrerer du nummer på pipe.

2. Last ned appen Min jegerdokumentasjon fra Google play eller App store. Alle opplysninger om deg i Jegerregisteret blir da tilgjengelig i appen.

På skytebanen:

1. Etter at du har skutt obligatoriske prøveskudd registrerer du antall skudd i appen. Du får godkjent maksimalt 15 skudd til skyteprøven per dag. Det er likevel mulig å legge inn flere enn 15 skudd, da enkelte jaktrettshavere krever mer enn 30 obligatoriske skudd.

2. Vis fram QR – koden til en kontrollør, som kontrollerer opplysningene.

3. Les av kontrollørens QR- kode med din app. Dette er din kvittering for gjennomførte skudd.

4. Dokumentasjonen vil overføres fra din app til Min jegerside hos Jegerregisteret når du har dekning på mobilen.

Etter skyteprøven:

1. Velg i appen hvilket våpen du har skutt opp med.

2. Vis fram QR – koden til en kontrollør som sjekker at våpenopplysningene stemmer med våpenet du har benyttet.

3. Les av kontrollørens QR- kode med din app. Dette er din kvittering for bestått skyteprøve med aktuelt våpen.

4. Dokumentasjonen vil overføres fra din app til Min jegerside hos Jegerregisteret når du har dekning på mobilen.

Opplysningene overføres til Jegerregisteret. Det vil vises både i appen, på Min jegerside og på det digitale jegeravgiftskortet at skyteprøven er avlagt med det aktuelle våpenet for jaktåret vi er inne i. Ved en eventuell kontroll avleses QR-kode på Jegeravgiftskortet og bekrefter dine opplysninger.

Endring også for kontrollører

Også for kontrollører av skyteprøven er det utviklet en egen app, slik at de kan gi jegere kvittering for bestått skyteprøve i form av en QR-kode.

Norges Jeger- og Fiskerforbund og Det frivillige Skyttervesen melder inn til Jegerregisteret hvem som er godkjent som kontrollør av skyteprøven. Det er bare innmeldte kontrollører som har mulighet til å logge seg på kontrollørappen med sikker innlogging via ID-porten.

Både denne appen og Min jegerdokumentasjon skal fungere uten mobildekning og tilgang til internett, så opplysninger som legges inn blir ikke overført til Jegerregisteret før jegeren har dekning på telefonen.